Clicky

Tinnitus bij kinderen/jeugd?

  • By admin
  • November 30, 2016
  • Comments Off on Tinnitus bij kinderen/jeugd?

Hoe klinken oorsuizen Wanneer patiënten gevraagd wordt wat ze horen bij oorsuizen wordt dit meestal aan de hand van geluiden uit de omgeving beschreven: het zoemen van elektriciteitsdraden, het ruisen van een beekje of van de wind door de bomen, lage of hoge pieptonen of zelfs allerlei geluiden door elkaar. “Waarom kijken we nooit in de felle zon, terwijl we ons wel blootstellen aan geluiden die tot aan de pijngrens gaan…? Regelmatig komt er ineens links of rechts een harde piep/suis/toon die na een paar seconden of een paar uur (alles wat er tussen zit) weer verdwijnt. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Aangenomen wordt dat die toename te wijten is aan de groeiende hoeveelheid geluid waaraan jongeren blootgesteld worden. – Op RTV Utrecht was op maandag 8 februari in UVandaag (vanaf 4:40) aandacht voor de Week van het Oorsuizen. De gebruiker kiest voor het slapen gaan een achtergrondgeluid.


De manier waarop je je bewust bent van deze ervaringen kunnen het ontstaan van nieuwe manieren van reageren beïnvloeden. Het kan ook voorkomen als gevolg van beschadiging van de zenuwuiteinden en oorinfecties. Gepest zijn op school, afgewezen door ouders, vrienden, partner. ‘s Nachts in slaap komen leidde tot paniekaanvallen en (waarschijnlijk) hyperventilatie, zo was ik ervan overtuigd dat er iets met mijn hart mis was (waarom zou je je anders constant bewust zijn van je hartslag?) Inmiddels ben ik binnenstebuiten gekeerd, draagbare eventrecorder meegekregen, maar hart is verder prima. In het slakkenhuis bevinden zich de trilharen. Deze registeren de trillingen in de lucht, die de hersenen kunnen omzetten tot “geluid”. Het is vooral adrenaline die ons een zogenaamde rush geeft, een adrenalinekick.

In deze standaard is er voor gekozen aan te sluiten bij de terminologie van de multidisciplinaire richtlijn en te spreken vanSomatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) als lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en als er bij adequaat medisch onderzoek geen somatische aandoening wordt gevonden die de klachten voldoende verklaart. De beschadigde trilharen kunnen nooit meer hersteld worden! Bij slechts een heel klein deel van de patiënten die last hebben van oorsuizen is een medische ingreep de oplossing. Familiegeschiedenis Als er schildklierproblemen in de familie zitten, is er meer kans dat je zelf ook een schildklieraandoening hebt. Ze zullen dus niet klagen over het fenomeen; ook omdat ze niet kunnen inschatten hoe belangrijk het is om het te vertellen. Maar… zo’n besmetting krijgt pas echt de kans als de weerstand is verminderd, zoals in tijden van stress en als we niet gezond genoeg leven. Een lagere zelfwaardering en depressieve gevoelens hangen samen met een lagere beoordeling van de kwaliteit van leven.

Kinderen met tinnitus ontgroeien dit vaak weer, maar er zijn ook kinderen die het probleem meenemen naar de volgende levensfase(n). Wederom gepieker dus. Mijn brein draaide vaak op volle toeren. Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Comments are closed.